BEZ NOCNYCH PRZEJAZDÓW

KOLACJE W CENIE

 

SMAKI WĘGIER

 

Tokaj - Hortobagy - Hajduszoboszlo - Egerszálok

 

 

- Pálinka, Tokaj, Unicum
- Halászlé czyli zupa rybna
- Wino lodowe i Egerska Bycza Krew
- Salami, bogracsgulyás i lecsó
- Desery: Gundel palacsinta, Dobos torta, Somlói galuska

 

 

Program ramowy

1 dzień:

Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację na Węgry. Przyjazd do Egeru – najpiękniejszego barokowego miasta Węgier. Krótkie zwiedzanie: zamek, bazylika, liceum. Przejazd do Doliny Pięknej Pani, gdzie składowane są najlepsze wina regionu egerskiego. Kolacja w typowej węgierskiej csardzie i pierwsze spotkanie z kuchnią węgierską: zupa gulaszowa, pieczeń cygańska z piklami i ziemniakami, a na deser gundel palacsinta. Nie zabraknie także wina i cygańskiej muzyki! Przejazd do hotelu na nocleg.

 

2 dzień:
Po śniadaniu wizyta na egerskiej hali targowej, pełniej lokalnych specjałów, w tym różnych rodzajów papryki i salami oraz tego, co konieczne do przygotowania węgierskich potraw. Przejazd do Egerszalok. Region winiarski Egeru to kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikavér (Egerska Bycza Krew). Początki uprawy winorośli na tych terenach sięgają XI wieku. Miejscowi winiarze najwięcej energii poświęcają na komponowanie Byczej Krwi, co zobaczymy podczas wizyty w winnicy rodziny Petrény, która od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina. Istnieje wiele legend mówiących o tym słynnym węgierskim winie, a wszystko to opowie nam sam właściciel winnicy. Będzie można dowiedzieć się, co to jest Furia, Big Band czy Niebieski Franek. Na lunch* czeka nas gulasz z dziczyzny oraz degustacja wina. Przejazd do Tokaju – stolicy kolejnego regionu winiarskiego, którego tradycja sięga 290 roku naszej ery. Miasto leży u zbiegu rzek Bodrog i Cisy, u południowych podnóży wulkanicznej góry Tokaj. Położenie to sprawia, że panują tutaj idealne warunki do uprawy winorośli. Po krótkim spacerze zapraszamy na kolację i degustację produkowanego tutaj wina. Będzie okazja, aby przekonać się dlaczego Król Ludwik XIV zachwycony Tokajem Aszú nazwał go „winem królów i królem win”, a żona cara Piotra Wielkiego nie mogła przeżyć bez Aszú ani jednego dnia… Na kolację tradycyjna węgierska zupa rybna – halászlé. Podstawą prawdziwej zupy rybnej jest dobra gatunkowo ryba, papryka i duża ilość cebuli. Spróbujemy także pogácsa, czyli węgierskiej bułeczki. To tradycyjny wypiek, spotykany w różnych postaciach i smakach. Świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska. Degustacja wina, a na deser węgierskie specjały - dobos torta lub somlói galuska. Przejazd do Hajduszoboszlo, zakwaterowanie w hotelu, nocleg.

 

3 dzień:
Po śniadaniu relaks na basenach hotelowych lub spacer po uzdrowisku. W porze lunchu* proponujemy lángos - charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę. Dawno temu przyrządzano go z kawałka ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca w wiejskich chałupach. Gdy zwyczaj samodzielnego wyrobu chleba zaniknął, lángose zaczęto wyrabiać na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków, które używane jest aż do dziś. Lángose powinno się jeść ciepłe, odsączone, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem. Po posiłku warto spróbować unikum – słynnego węgierskiego likieru ziołowego, o którym Węgrzy mówią, że jest „lekiem na wszystko”. Około godz. 13.00 przejazd autokarem do Parku Narodowego Hortobágy, wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej. Wyprawa na pusztę to niezapomniane przeżycie i wielka atrakcja. Dzięki pokazom będziemy świadkami do czego może być zdolny koń i jeździec. Czas wolny przy moście dziewięcioprzęsłowym, znajdującym się na szlaku handlowym z Pest do Transylwanii. Przejazd do węgierskiej osady. Gospodarze powitają nas palinką – węgierską wódką owocową. Tradycyjna węgierska kolacja. Dania przygotowywane są tutaj według oryginalnych receptur pasterzy zamieszkujących te tereny. Poznamy smaki potraw o ponad 100-letniej tradycji m. in.: placek chlebowy, mięso pieczone w piecu chlebowym, ciasta wg lokalnej tradycji. Podczas kolacji zapoznamy się także z miejscowym folklorem. Nie obejdzie się też bez wina, bo „nie masz wina nad węgrzyna”. Powrót do hotelu na nocleg.

 

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.

 

UWAGA: Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.

 

 

Osoby podróżujące same mogą uniknąć dopłaty za pokój jednoosobowy wyrażając chęć i zgodę na dokwaterowanie do pokoju 2 lub 3 osobowego (ew. 2 os. z dostawką) . Dopłatę za pokój jednoosobowy pobieramy wyłącznie od osób, które chcą być zakwaterowane same w takim pokoju.

 

 

TERMINY I CENY

Sprawdz w biurze dostępność oferty i aktualną cenę!!!

Ilość miejsc przeznaczonych do sprzedaży promocyjnej na poszczególnych imprezach i terminach jest ograniczona i może zostać wyczerpana przed końcem promocji!!!

Promocja FIRST MOMENT!!!(od ceny z poniższej tabeli)

do  15.02.2018    -20% dla nowych Kientów   -25% dla stałych Klientów

 

dodatkowo:

-zaliczka tylko 15%,

-gwarancja niezmienności ceny,

-gwarancja zachowania znizki,

-gwarancja bezplatnej zmiany terminu i zwrotu kosztów,

 

Zniżka dla Stałych Klientów, która wynosi zawsze 5% aktualnej ceny podstawowej, dla każdego rodzaju imprez. Stałym Klientem jest każda osoba, która podróżowała z Almaturem w ostatnich dwóch latach.

W terminie do 31 stycznia gwarantujemy jednak Stałym Klientom skorzystanie z cen promocyjnych, nawet jeśli ilość miejsc przeznaczonych do tej promocji została wcześniej wyczerpana.
Przypominamy również o akcji „Przyprowadź Przyjaciela”. Zgodnie z jej zasadami jeśli Stały Klient poleci imprezę Almaturu swoim znajomym, którzy z nami wcześniej nie podróżowali, to otrzymają oni 5% zniżki, a jego zniżka Stały Klient wzrośnie do 7,5%.

 

TERMINY

CENA KATALOGOWA

(zł/ os.)

07-10.06.2018

1349

06-09.09

1349

 

Cena zawiera

Zakwaterowanie:3 noclegi w hotelach o standardzie **/***: 1 w okolicy Egeru, 2 w Hajduszoboszlo. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia węgierska.
Transport:Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

 

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (2 x lunch* - w 2 i 3 dniu, degustacje w Tokaju i Egerszalok, przewodnicy lokalni) - orientacyjny koszt: ok. 18.000 HUF (ok. 60 EUR),
- kosztów opłaty klimatycznej ok. 5 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.

 

Informacje praktyczne
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
We wszystkich winnicach i składach istnieje możliwość zakupu wina.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego(dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice – Eger (420 km) - ok. 8 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

 

INFORMACJE WYJAZDOWE

1)Na trasach dojazdowych w Polsce, przy liczbie uczestników mniejszej niż 18 osób przejazd może nastąpić mikrobusem, a podczas przejazdów krajowych możliwe są przesiadki.
2)Na miejsce zbiórki należy się zgłosić 10 minut przed planowanym odjazdem autokaru.
3)Miejsca w autokarze przydzielane są według kolejności zgłoszeń. W szczególnych przypadkach, w miarę możliwości, mogą być uwzględnione życzenia Uczestników dotyczące wyboru miejsca w autokarze - dotyczy to jednak tylko sytuacji uzasadnionych np. chorobą, inwalidztwem, ciążą. Miejsca wskazuje uczestnikom pilot w momencie wsiadania do autokaru docelowego.
4)Godziny odjazdów i przyjazdów mogą ulegać zmianom spowodowanym warunkami atmosferycznymi, sytuacją na drogach i przejściach granicznych lub inną siłą wyższą.

 

PLAN PODRÓŻY
Uwaga: godziny powrotów są godzinami orientacyjnymi

  Miasto Godz. wyjazdu Dopłata Godz. powrotu
101 Warszawa
Aleje Jerozolimskie 144, Dworzec Autobusowy Warszawa Zachodnia, stanowisko 11
01:30 100 zł  23:50
102 Łódź
al. Włókniarzy 227, Dworzec PKS Łódź Kaliska, przy stanowiskach 4,5,6 (wjazd od ulicy Karolewskiej)
03:15 80 zł  22:15
103 Piotrków Trybunalski
ul. Sikorskiego 52, stacja paliw Huzar, przy zjeździe do miasta z trasy DK1
04:00 80 zł  21:30
104 Radomsko
Stobiecko Szlacheckie - stacje paliw przy DK1, 436 km, zgodnie z kierunkiem podróży
04:45 50 zł  20:45
105 Częstochowa
Parkingi przy restauracjach McDonald's, przy trasie DK1, zgodnie z kierunkiem podróży
05:30 50 zł  20:15
106 Sosnowiec
ul. Kresowa 2, obok stacji paliw Shell i McDonald's
06:20 30 zł  19:15
201 Poznań
ul. Dworcowa, parking przy Dworcu Letnim, na dojeździe do Dworca Głównego PKP
00:05 150 zł  01:30* następnego dnia
202 Leszno
ul. Zygmunta Starego 1, parking przy Hali Trapez (na końcu ul. Zygmunta Starego)
01:30 130 zł  00:15* następnego dnia
203 Wrocław
ul. Sucha 1, Dworzec Autobusowy, poziom minus 2, stanowiska odjazdowe 10,11
03:30 100 zł  22:30
204 Opole
ul. Dubois 9, parking na rogu ulic Dubois i 1 Maja (wjazd od ulicy Dubois)
05:00 50 zł  21:00
205 Gliwice
ul. Rybnicka 159, przy drodze nr 78, parking za stacją paliw Shell
06:00 30 zł  20:00
301 Kraków
ul. Reymonta 22, parking dla autokarów, przed wejściem na stadion Wisły (od ul. Reymonta)
05:30 50 zł  20:30
001 Katowice
ul. Piotra Skargi 4, Dworzec Autobusowy, stanowiska 1-4, obok Supersamu
07:00 0 zł  19:00
002 Tychy
ul. Generała de Gaulle'a 2, parking przy krytym lodowisku
07:20 0 zł  18:40
003 Bielsko-Biała
ul. Warszawska 7, dolna płyta Dworca PKS
08:00 0 zł  18:00

 

BIURO TURYSTYCZNE BUSFERIE

Serwis busferie.pl wykorzystuje tzw. pliki "cookies" (ciasteczka), w celu prawidłowego działania, bezpieczeństwa oraz komfortu Użytkownika. Pliki "cookies" to standard i nie są one groźne. Aby dowiedzieć się więcej na temat plików "cookies", zobacz Politykę prywatności.

Akceptuję ciasteczka z tej strony.